Kære Læser.

HVIS DU HAR BØRN SÅ LÆS MED HER…….

At udvikle misbrug er ikke en beslutning der tages på et eller andet givet tidspunkt i livet. Det er et middel til at skabe en anden indre stemning end den der eksisterer.

Hvad får mig nu til at sige det, kan du tænke?

Den seneste uge har jeg været ude og holde dialog foredrag 2 gange. Den ene gang om senfølger af seksuelle krænkelser og den anden gang hos Misbrugsportalen i en gruppe i “Breakout” der søger at komme ud af deres misbrug.

Igen, og det er ikke ny viden det her – bekræftes jeg i at de sår vi får på sjælen og i hjertet mens vi er små, de sår som er for tunge at bære selv, som giver en “bundsmerte” som altid er der, som skaber en grundfølelse af ikke at være god nok, smuk nok, kærlig nok, elskelig nok, sød nok…… – ikke engang for dine forældre – den smerte skaber en misbruger.

Der er ingen der sidder i 4. klasse og tænker “hm – min drøm i livet er at blive misbruger” – ingen forældre ønsker det for deres børn, ikke engang de som selv har et misbrug.

Og det er her det begynder at blive svært at forstå….

Hvorfor fortsætter nogle forældre deres eget misbrug, når de får børn?

Det gør de fordi ingen nogensinde har valideret dem som mennesker, fordi deres smerte ingen anerkendelse har fået, intet lys har set.

For selv om vi også skal udvikle modstandskraft og resiliens, som kan beskytte os mod at gå helt ned når der sker noget slemt i livet, så skal der faktisk ikke så meget til at skabe en indre smerte, der kan føre ind i et misbrug.

Det kan være en bedsteforælder der dør, eller et kæledyr eller en børnehave pædagog der forsvinder uden at sige farvel – sammenholdt med forældre der ikke kan håndtere sorg og smerte – så bærer du som barn din egen smerte. Over tid kommer der flere oplevelser, kammerater der ikke er søde, kærester der forlader dig o.s.v.

Livets gang om du vil – og det betyder på sigt, at hvis du ikke som lille har lært at håndtere det som livet er – en rejse fuld af op og nedture – så bærer du en smerte der bare vokser.

På et tidspunkt vil byrden blive for stor og en dag, måske ved et tilfælde – opdager du, at du får det lidt bedre, du får ro og smerten lindres med rusmidler.

Det sker ofte gradvist, måske du som ung tager lidt feststoffer sammen med andre unge, og det virker ufarligt. Det der bliver akilleshælen for dig er, at din smerte mindskes – sådan føles det umiddelbart, og derfor opsøger du rusen igen og igen. Du bliver “smertefri”.

Misbrugsbehandling er idag mangesidet. Der findes mange former for behandling og det der virker for den ene virker måske ikke for den anden. Lad mig slå fast, jeg prædiker ikke for den ene eller den anden retning. Men fordi du ikke oplever at et behandlingstilbud hjalp dig i første hug, så giv ikke op. Der findes andre.

Gennem mange år har været sådan, at symptom behandling er i højsædet. Det er hvis du spørger mig, slet ikke nok. Faktisk begynder alt det svære arbejde efter du har lagt misbruget på hylden.

Misbruget er et symptom på noget andet er skidt. Misbrug er i min optik ikke en sygdom, misbrug er en måde at håndtere smerte på, og arbejder du med smerten vil misbruget aftage – har du som misbruger modet til at kigge ind i dig selv og undersøge hvad det er der er så smertefuldt, at du må bedøve det hele tiden, så har du allerede taget et første virkelig vigtigt skridt.

Jeg ønsker for dig, det du ønsker for dig.

Hvad drømmer du om? Hvad drømte du om da du var et barn? Tør du række ud efter den drøm? Vil du bryde ud og leve drømmen?

Hvis du har smerte, og du dulmer den med et misbrug – så kan forløbet “Bryd skallen – Få det liv du drømmer om” være et forløb for dig.

Du kan læse mere om forløbet her:

 

Ja Tak – jeg vil gerne læse mere…

Hvis du ikke er i tvivl og gerne vil købe en plads med det samme:

https://MonaK.simplero.com/purchase/54168-Bryd-skallen

Du er også velkommen til at ringe og få en snak om det passer til dig.

 

60 64 25 03

De bedste Hilsner

Mona K

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *