Kære Læser.

Vi kender faktisk alle en der har været udsat for seksuelle overgreb.

Vi kender faktisk alle en der har været udsat for krænkelser på anden måde.

Vi kender også alle en der er blevet presset til at gøre ting de ikke selv ville, for at få adgang til noget de virkelig gerne ville.

Det vi måske ikke er bevidst om er, at den person der har været udsat for en af disse hændelser aldrig har sagt det til nogen. Det er tavshedens holdeplads, fordi med overgreb, krænkelser og det at gøre noget for at opnå noget andet følger skammen.

En skam så dyb og hård at den aldrig forlader dit nervesystem.

Lige efter skammen kommer skyldfølelsen. Var det faktisk min egen skyld, lagde jeg op til det selv, jeg sagde jo IKKE nej, jeg skulle have råbt op… osv. osv.

Og så gør sådan et barn, sådan en ung eller sådan en voksen alt – og jeg mener ALT hvad de kan for ikke at blive opdaget.

Konsekvenserne er helt og aldeles uoverskuelige. Ofte følger der med krænkelser og overgreb, trusler eller løfter om det ene eller det andet. Ofte siger den der krænker sætninger som:

“Det er vores lille hemmelighed, ikk” – med en kælen stemme, der indikerer at offeret er noget helt særligt.

 

“Hvis du fortæller det her til nogen, vil de ikke tro dig og du vil blive taget væk fra din mor og far”

 

“Jeg vil finde dig og slå dig ihjel, hvis du nogensinde siger det her til nogen”

 

Hvis du er barn, så tror du på den voksne – du har ikke noget valg.

Hvis du er ung så skammer du dig allerede så meget at du har besluttet dig for ikke at sige det. Også ung og ung imellem.

Hvis du er voksen kan der gå tid, før du egentlig opdager hvilke konsekvenser det har haft for den måde du er i verden på. Og så kan der følge depression, angst eller ekstrem stress.

Børn der krænkes præges til at leve deres liv på en bestemt måde.

Der er mange varianter af Senfølger og konsekvenser for hvad seksuelle krænkelser og overgreb gør ved et liv.

Så hvad kan du som menneske gøre,

hvis du selv har været udsat for overgreb og krænkelser?

Det at fortælle det til nogen har en omgående helende virkning, hvis den du fortæller det til tager imod det uden at fordømme, rynke panden, eller bliver forskrækket og ulykkelig.

Så beslutter du dig for at fortælle det til en du er fortrolig med, eller til din læge eller en helt 3. så undersøg i forvejen om de kan holde til at høre det:

Du kunne sige:

“jeg har brug for at du holder på dig selv, jeg har brug for at du lytter med kærlig opmærksomhed, uden at lade dine egne følelser komme ind over – kan du det?”

Efterfølgende er det din opgave, og dit ansvar at fortælle hvad du har brug for – for det er kun dig der kan mærke det – måske kan du med det samme sige hvad det er, eller det kan være du skal holde et par dages pause efter du har fortalt det, før du ved det og det kan også være du kan spørge den du fortæller det til, om de har nogen gode ideer til hvad du kan gøre – det afhænger af den relation du har til den der lytter, og hvor du er i din proces.

Nogen har alene brug for at sige det højt til et andet lyttende kærligt menneske – uden at der skal ske mere lige den dag eller den måned eller det år…

Hvad kan du som pårørende gøre,

hvis du finder ud af at det er sket for en du holder af?

Er du den det bliver fortalt til, så er det – som det fremgår af ovenstående, afgørende at du ikke lader dine følelser løbe med dig. Du skal naturligvis være aktiv lyttende og spejle de følelser den der fortæller viser, men du skal ikke komme med gode råd lige der, eller få tårerne til at stoppe (hvis der er gråd), eller afbryde med andet en imødekommende lyde, og/eller enkelte ord, og så skal du kunne holde på dig selv i samtale situationen.

Når hændelsen er blevet fortalt dig, så er det afgørende at du IKKE spørger ind til Krænkeren eller gerningsmanden lige der. Det er super vigtigt at du bliver hos den der har oplevet det, at du har dit fokus der og spørger:

“Hvad har du brug for lige nu”

– og så skal du acceptere hvis den krænkede siger: “ikke noget” eller “der er ikke noget du eller jeg kan gøre”, måske skal du endda sige Tak for at det er dig der får fortællingen, Tak for tilliden og for muligheden for at hjælpe den krænkede til at tage det næste skridt – når det så bliver tid til det, for det kan du ikke styre eller bestemme.

Der er selvfølgelig mange veje at gå i det her – mange muligheder, og idet vi som mennesker er helt forskellige er der ikke nogen helt lige og entydig vej vi kan gå i vores iver for at hjælpe en der er krænket.

Det som er afgørende, og absolut kan sætte en healing igang med det samme, er muligheden for at sige det til nogen. At der er nogen der lytter, og at den der lytter ikke tager sagen i egen hånd, men følger det som sker hos den der har oplevet det.

Mange små handlinger, fra den der lytter kan føles som nye overgreb. Børnehusene er da en fin opfindelse, men de børn der afhøres der oplever ofte at det er en ny krænkelse, og at de ingen hjælp får. de oplever ofte at der er fokus på gerningsmanden, at de ikke er betydningsfulde i hele den proces der går igang når man vælger at anmelde. Så det er en overvejelse værd hvornår den anmeldelse skal falde.

Forældelsesfristen bortfalder lovgivningsmæssigt nu – og det er virkelig godt – fordi det er virkelig vigtigt, at den der er offeret får mulighed for at heale i et eller andet omfang, før det anmeldes. Idet senfølger fra overgreb og krænkelser lever i offeret, og det kan blive en livslang kamp for at få et godt liv – hvis altså du slet ikke har nogen at tale med, om det der er sket, eller hvis det bliver håndteret bagvendt og opmærksomheden går til gerningsmanden.

Jeg har hver Mandag Morgen det jeg kalder Mandage med Mona – og denne mandag 19.03.2018, der skulle jeg egentlig tale om et andet emne, men det bliver seksuelle overgreb og krænkelser der bliver emnet.

Der tales så meget om det lige nu, og jeg ved faktisk en masse om det – kan vel godt kalde mig en slags expert på det område.

Hvis du vil vide hvorfra min expert viden kommer, og hvorfor jeg mener at jeg er kvalificeret til at hjælpe andre – så lyt med mandag morgen 8.30 lige her: https://www.facebook.com/Mirakelmageren/

Kære du – hvis du er offer for krænkelser af en eller anden karakter – så vid at du ikke er alene og der er hjælp at få.

I al kærlighed

Fra en der har prøvet det

Mona K

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *