Krænkerens væsen kan forstås som en “skamkaster…”

Den senere tid har flere medieudgivelser fortalt om den seksuelle krænkers adfærd på et dybere niveau end vi tidligere har set.

Vi ser hvordan krænkeren agerer og kommer tæt på sit offer i Groomingen og efterfølgende fastholder offeret så hårdt følelsesmæssigt, at det bliver ekstremt svært næsten umuligt at finde en vej ud af rollen som krænkerens offer.

Der har været afsløringerne fra nogen af de drenge Michael Jackson har haft i sit net, og senest har jeg set filmen ”Dronningen” eminent spillet af skuespillere i absolut verdensklasse. Det er selvfølgelig min ydmyge mening, og som en der ved rigtig meget om seksuelle krænkelser og det at leve med senfølger tillader jeg mig at udtale mig.

Som en der blev krænket som barn og et menneske der har arbejdet gennem de oplevelser, for at kunne blive hel, blive terapeut, blive en der kan hjælpe andre kan jeg sige at jeg er glad for at de her menneskelige krænkende egenskaber kommer frem og op til overfladen.

Grooming af børn og familier sker – HELE TIDEN – ingen kan se hvem der er krænkeren. Ingen kan vide på forhånd hvem det er. De er faktisk sjældent synlige som eksempelvis den hårdt ramte alkoholiker eller Heroinmisbrugeren vi måske møder i gadebilledet. Eller som de andre udsatte mennesker vi ofte er så hurtige til at dømme som ubrugelige i vores samfund.

En seksuel krænker, ligner oftest dig og mig. Det er ikke en synlig personlighedsforstyrrelse eller noget der kommer frem via tests eller andet. Den seksuelle krænker er et menneske der er en excellent strateg, der er snu og beregnende, som er indstillet på det lange seje træk for at få det ønskede resultat.

Krænkeren er parat til at vente, groome og belønne for at få det resultat han eller hun ønsker.

Det kan sagtens være din søde Nabo der altid er parat til at hjælpe med det ene og det andet, det er advokaten eller lægen, det er popstjernen – man kan ikke se det på dem og det gør det virkelig svært at afsløre dem og måske endda for andre at tro på offeret hvis og når de finder styrke og mod til at stå frem.

Det er en forfinet kunst at groome børn og unge til at overgive sig til det seksuelle af ”egen fri vilje” så krænkeren kan sige ”Jamen de vil jo selv”.  Offeret bliver usikre på deres egen vilje i det hele, og i sidste ende bliver krænkeren der bliver beskyttet.

Kroppens fysiologi er jo som den er, og selv om et menneske, ung eller barn ikke ønsker det, så reagerer kroppen på den berøring den udsættes for, som det så fint vises i filmen ”Dronningen”.

Skammen er UBÆRLIG. Som barn ønsker man ikke sex idet man ikke har den fjernest ide om hele konceptet. Som ung er man nysgerrig og skal udforske sin egen seksualitet sammen med andre unge, alene og via erfaringsdeling i grupper. Voksne har ikke noget at gøre i et ungt menneskes seksuelle udvikling.

Derfor har det afgørende betydning at vi som voksne blive langt skarpere på at lære vores børn, samfundets børn – om grænser, om at mærke sig selv og om at ikke alle voksne er de kærlige velmenende vokse de udgiver sig for at være.

Vi skal lære dem om alle de forskellige grænser der er, de psykiske, de åndelige, de fysiske, de seksuelle, de intellektuelle og i det hele taget skal vi være langt bedre til at udtrykke vores egne grænser så vores børn lærer det løbende under opvæksten.

Vi skal lære dem at afkode det de mærker og reagere på det når det sker og sidst men ikke mindst skal vi LYTTE til det de fortæller uden at slå det hen eller ikke tro det de fortæller. Vi skal starte med at være nysgerrige og undersøgende og vi skal frem for alt tro på barnet. Hvad så hvis de lyver kan du sige…. Børn lyver ikke om overgreb af seksuel eller voldelig karakter. De kan finde det svært at beskrive det præcist, og det de fortæller kan have en anden lyd skabe et andet billede.

Men lyve om det, gør de ikke. PUNKTUM.

 

Både afsløringerne om Michael Jackson og filmen ”Dronningen” hvor Trine Dyrholm spiller sin rolle som krænker så eminent, rammer sådan en som mig lige i solar plexus.

Ikke med indholdet, ikke med det ækle eller selve sexakten, men med den manglende tillid der rulles ud og implementeres i offeret.

Det ikke at tro på barnet/offeret til det der fortælles, det at offeret ikke bliver troet er en så stor del af krænkerens grooming plan for at få adgang igen og igen, at de som ikke har prøvet det selv, kan forstå det eller endda forestille sig det.

Det er essensen af hvad der er det aller sværeste ved at leve med senfølger.

Skammen, ikke at blive troet og hvis/når man så endelig åbner for posen kan den der lytter næsten ikke holde til at høre det.

 

Hvis nu vi skabte en forældreuddannelse som kunne lære forældre at vise og efterleve grænserne der bor i dem selv, så deres børn kan lære om grænser fra starten – så ville meget være nået.

I min ydmyge mening.

Mona

Familiebehandler.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *